Klimaatcontainer

Wat is de klimaatcontainer?

Heb je plannen om inspanningen te leveren in het buitenland waar de temperaturen hoog kunnen oplopen? Is het een vochtig klimaat die de warmte drukkend doet aanvoelen? Bereid je hier dan optimaal op voor in onze klimaatkamer. 

Ons lichaam heeft een fysiologisch negatieve respons op inspanningen in warmte. Door dehydratatie is er een daling van het vochtvolume in het lichaam en zal onze hartfrequentie veelal stijgen. Daarnaast zal het zoutgehalte dalen, wat kan leiden tot het krijgen van spierkrampen. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat we ons lichaam minder goed kunnen afkoelen doordat het zweet minder vlot kan verdampen. Onze metabole effici├źntie daalt met 1% per graad dat je lichaamstemperatuur stijgt. Zo is er in Egypte een minder drukkende warmte doordat de luchtvochtigheid lager is. In Qatar, waar het WK voetbal 2022 zal doorgaan, is de luchtvochtigheid een heel pak hoger.

uithouding

In Cosmomedics beschikken we over een klimaatkamer waarbij we temperaturen kunnen simuleren tussen de 15 en 40 graden en luchtvochtigheid tussen de 10 en 90%. Op die manier kunnen we een gelijkaardig klimaat nabootsen van je geplande sportactiviteiten.

Naar de toekomst toe kunnen we een dehydratatietest aanbieden. Het bijhorend labo zal deze analyseren om te bepalen welke supplementen en vocht strategie geschikt is voor je. We kunnen dit bepalen door je vochtbalans voor en na de inspanning op te volgen en het afnemen van een staal van je zweet. Op die manier kunnen we de invloed hiervan optimaliseren op je prestatie.

Daarnaast is het van belang dat je je lichaam laat acclimeren aan deze weersomstandigheden door hierop te trainen. Dit is tevens het ideale moment om je drinkstrategie te oefenen voor je vochtbalans.