Inspanningstest

Wat is een inspanningstest?

Deze testing is geschikt voor iedereen die op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier wenst te starten met bewegen maar ook voor zij die hun fysieke grenzen trachten op te zoeken.

Op basis van de testresultaten bepalen we de verdeling van de energiesystemen met de daarbij behorende trainingszones. Daarnaast meten we jouw maximale waarden met onder meer de VO2max-waarde.

Inspanningstest

Het uithoudingsvermogen is de belangrijkste eigenschap voor een duursporter. Hoe breder jouw basisconditie, hoe langer en intensiever de inspanningen kunnen geleverd worden. Deze info is de perfecte maatstaf om uw conditie in kaart te brengen en om gericht trainingsadvies te geven. Deze info is noodzakelijk om te weten waarmee je bezig bent. Vaak wordt er data gemeten met allerhande apps maar weten we niet wat dit betekent. Na deze test zal je weten welk energiesysteem je prikkelt bij een welbepaalde trainingsarbeid. Op die manier kan je gerichter trainen en kan je onder andere overtraining vermijden.

Op een loopband of fietsergometer lever je een inspanning waarbij de intensiteit iedere 3 of 5 minuten wordt opgedreven (kort of lang protocol). Na iedere stap meten we met een bloedstaaltje (via een vingerprik) jouw lactaat-gehalte (melkzuur). Daarnaast registreren we verschillende parameters waaronder de hartslag en jouw vermoeidheidsgevoel. Indien gewenst, kunnen we hier een V02-meting aan toevoegen.

Na de test worden jouw testresultaten uitgebreid besproken en trachten we jouw kennis te verruimen. Met deze info kun je zelfstandig aan de slag om jouw trainingen bij te sturen. Binnen de 5 werkdagen ontvang je een uitgewerkt rapport met je capaciteiten, trainingszones, sterkte- en zwakte profiel.

Indien je een maximale inspanningstest wenst af te leggen, dien je over een geldig sportmedisch attest of wedstrijdlicentie te beschikken. Gelieve dit mee te nemen op de dag van de testing. Beschik je niet over dergelijk document? Dan is het noodzakelijk om voorafgaand aan de test een sportmedische geevalueerd te worden bij een sportarts naar keuze. Dit sportmedisch attest is gedurende twee jaar lang geldig. Een uitgebreide lijst kan je vinden op: www.sportartsen.be/sportartsen.

Veldtest